Föreläsning “Nyskapande med traditionella objekt”, Röhsska 2021
Lecture “Innovative with traditional objects”, Röhsska 2021

 

Oct 22, 2020

I samband med utställningen Ung Svensk Form 2020 bjuder Röhsska in till Torsdagsföreläsning med Julia Olanders och Gustaf Helsing, två av årets utställare.

De utmanar våra normer vad som betraktas vara fint och fult, normer kring våra kroppar, könsidentiteter, nostalgi och skam. I föreläsningen får du en fördjupad inblick i Julia Olanders och Gustaf Helsings spännande arbete och processen bakom. De båda pristagarna är uppvuxna i Göteborg och är nu verksamma i Stockholm.

Mellanting
Mellanting är vaser i betong, gips och fogskum. Dessa gömda byggmaterial är gjutna i sydda tygformer som sen avlägsnas. Genom att jobba med dualiteter utmanar Julia Olanders betraktaren att se på det som omger oss: normerna kring våra kroppar, materialen, rummen och könen.

Ängsliga mattor
Gustaf Helsing har vävt tvetydiga mattor utifrån ängslighet som någonting eftersträvansvärt. Om nostalgi, hastighet, funktion och maskulinitet. I polypropylen, bomullstrasor, sisal och ull. Mattor som är stora för att de ska ta plats, men som skäms för det!

Programaktiviteten genomförs i samarbete med Svensk Form Väst.

Ung Svensk Form 2020
Vad pågår på den unga designscenen i Sverige idag? I utställningen Ung Svensk Form 2020 visas unika verk från produktdesign till konsthantverk. I utställningen visar 25 unga formgivare projekt som utmanar olika metoder och tekniker inom designområdet. Läs mer om den här. Utställningen Ung Svensk Form 2020 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och ArkDes, med stöd av IKEA, IKEA Museum och Malmö stad.

Kl 18:30-19:30
At Röhsska Museum of Craft & Design
Vasagatan 37-39 Gothenburg

www.rohsska.se